Mindfulness & medkänsla på jobbet

Idag startade jag dagen på en arbetsplats som valt att investera i en kurs för sin personal inom Mindfulness & medkänsla. Arbetsplatsen har valt ett upplägg med 6 träffar och idag var det dags för den tredje träffen.

Deltagarna fick göra övningar där de fick möjligheten att se vad som händer med vår uppmärksamhet när vi gör många saker samtidigt. De fick också prova på att lyssna på ett medvetet sätt.

Det är lätt att tankarna vandrar iväg på annat i mötet med andra. Att man tex tänker på det man ska göra sen eller att man redan tänker ut ett svar till den man lyssnar på. Men det kan innebära att vi inte hör vad personen säger eller att vi drar förhastade slutsatser. Och på den här arbetsplatsen där man träffar patienter hela dagen är det viktigt att verkligen ta in det patienten förmedlar.

Genom att träna på medveten närvaro kan vi öva upp vår förmåga att upptäcka när vår uppmärksamhet vandrat iväg till annat och då ta tillbaka den till där vi vill ha den.

Dagens övningar ledde till ett intressant samtal och nya insikter. Till nästa träff fick gruppen i uppgift att i vardagen så gott det går försöka vara medvetet närvarande i mötet med andra. Och när de märker att uppmärksamheten vandrar iväg (och det gör det naturligt) så kan de använda sig av de olika verktyg de fått med sig för att ta tillbaka sin uppmärksamhet i stunden. Jag ser fram emot att höra deras reflektioner när vi ses igen om två veckor.

Här kan du läsa mer om Mindfulness & Compassion på arbetsplatsen.

Här kan du lyssna till övningar om du vill prova själv.