Övningar för återhämtning

Här hittar du övningar som förhoppningsvis kan vara till hjälp i din vardag. Övningarna hjälper dig till att gå från ”göra” till att ”vara”. Prova och se vad som känns bäst för dig.

Du kan lyssna direkt här på sidan eller så kan du ladda hem appen för SoundCloud. Om du markerar övningarna som favorit hittar du dom lätt nästa gång. Klicka här för att komma till fler övningar som tex ”Avslappningsövning” och ”Paus för självmedkänsla”.

Andningsankare (8.36 min)
Det här är en övning där vi fokuserar på andetaget. Andningen behöver inte vara på något speciellt sätt. Låt den bara ha sin naturliga rytm. Prova att göra övningen på egen hand under dagen. Genom att fokusera på vårt andetag en liten stund hjälper vi vår kropp att varva ner och vi kan samla vårt fokus lättare.

Kroppskanning (10.36 min)
Det här är en övning där vi fokuserar på kroppens olika delar. Övningen kan till exemplen vara till hjälp om du har svårt att somna på kvällen eller om du har problem med att du vaknar mitt i natten och har svårt att somna om. Den här övningen gör du också lätt på egen hand.

Avslappningsövning (9.52 min)
En övning som hjälper dig att slappna av i hela kroppen. Du får en stunds vila och återhämtning. När vi känner oss stressade, pressade eller oroliga för något så är det lätt att vi känner oss spända i kroppen. Har du varit spänd en längre tid kan det vara svårt att slappna av bara av dig själv. Den här övningen kan hjälpa dig att lättare släppa på spänningar när du upptäcker dom i kroppen.

Ge och ta emot medkänsla (8.47 min)
En övning från Center for Mindful Self-Compassion grundat av Kristin Neff och Christopher Germer. En fin övning som du kan använda dig av när som helst i vardagen då du känner ett behov av att fylla på med extra värme och medkänsla för dig själv och för andra. Ta hand om dig