Vad är återhämtning?

Vi läser ofta om att det är viktigt att få till vår återhämtning. Men vad är egentligen återhämtning? Hur känns återhämtning och hur får man in det i en vardag som redan är fullmatad med annat?

När vi känner oss stressade och pressade under en längre tid så är det lätt att vi bortser till våra egna behov och när kroppen signalerar att vi behöver vila och återhämtning. Effekten blir att vi blir ”bra” på att koppla bort kroppens signaler för att kunna köra på istället.

Tyvärr blir det inte hållbart för oss i längden. Det är lätt att tiden går och när vi tror att vi kört på lite för hårt under en kortare tid så har det kanske i själva verket gått flera månader och kanske år med ett för högt tempo.

Men det fina är att vi kan öva upp oss i att känna igen vår kropps signaler på vad vi behöver. Om vi bara lyssnar så talar den sitt tydliga språk.

Återhämtning får vi när vi går från ”att göra” till ”att vara”, när vi gör aktiviteter som inte handlar om prestation. Du kan se det som att du ”laddar batterierna”. Vi är ofta väldigt noga med att se till att telefonen är fulladdade och nu handlar det om att se till att hålla vårt eget batteri laddas så att vi inte blir helt urladdade.

Vad är återhämtning för just dig?

När känner du att du laddar ditt batteri? Återhämtning behöver inte bara vara att vila. Försök att känna in vad som känns återhämtande för dig. När känner du att du går från att ”göra” till att ”vara”? Finns det stunder då du känner att situationen är kravlös?

Övning: Skriv gärna ner några av sakerna som du känner är återhämtande för dig och sätt upp lappen någonstans som en påminnelse till dig själv. Ge dig själv möjligheten till någon sorts återhämtningen dagligen eller alla fall några gånger under veckan. Även korta stunder av återhämtning hjälper oss till en bättre balans under dagen.

Det kan vara en utmaning att prioritera sina egna behov mitt i all hast men försök hitta sätt att påminna dig om vikten av att du tar hand om dig själv.