Hur tar du hand om dig själv mitt i allt?

Idag läste jag en artikel som precis satte ord på det jag känt ett behov av. Att göra en plan för att ta hand om mig själv bättre. Med anledning av det nya corona viruset så har vardagen ändrats för alla. Det är en konstig känsla när mycket på ett sätt är som förut men ändå är allt helt annorlunda. Och det svåraste är nog att vi vet så lite och allt ändras från dag till dag.

Det är så lätt att glömma att göra utrymme för det där grundläggande som jag vet att jag behöver för att må bra.

Vi är i det här tillsammans. Det är mänskligt att känna oro, ångest och rädsla i stunder som vi befinner oss i. Vad behöver du för att ta hand om dig själv?

Jag länkar till artikeln i sin helhet men här ser du en kort summering till författarens egna checklista översatt till svenska med några extra tankar från mig. Jag hoppas att den kan vara till hjälp för dig.

  1. Håll fast vid din dagliga meditation. Har du inte en så kan det här vara en bra tillfälle att ge dig själv den tiden. Bara 10 minuter om dagen kan göra skillnad. Här finner du övningar om du vill.
  2. Håll kvar kontakten virtuellt med familj och vänner genom att schemalägga träffarna/telefonsamtalen. Det kanske är samma för dig som det är för mig. Jag har nära och kära i mina tankar men jag glömmer att faktiskt höra av mig. Och har du dessutom som jag familj över flera tidszoner så kan det bli klurigt. 
  3. Se till att du kommer ut. Till en park, skogen eller havet. Någonstans där du kan få frisk luft och samtidigt njuta av lite grönska. Sitter du hemma och jobbar så kan det kanske vara en bra ide att börja och avsluta arbetsdagen med en kort promenad så att du lättare kan skilja på hemma och jobb. 
  4. Tillåt dig själv att gråta. Jag har känt av en molande känsla av ångest och oro den senaste tiden men jag inser att jag inte tagit hand om mig själv och mina känslor som jag önskar. Det är oundvikligt att påverkas känslomässigt i allt vi går igenom nu. Och jag vet också att om jag stannar upp och bekräftar för mig själv att det är okej att känna som jag gör och att jag inte är ensam så kan också den svåra känslan lätta något. 
  5. En stund för att ventilera. Författaren beskriver att de har börjat med en stund för ventilering i familjen där man kan tala om vad man känner och vad man behöver. Det är inte alltid lätt som familj att spendera en massa tid tillsammans samtidigt som man ska försöka hitta sätt för att jobba och studera hemma. Bra då att släppa på trycket så att man inte går och håller inne med det för länge. Och man kan ta hand om varandra bättre.
  6. Begränsa inflödet av nyheter. Vart, hur ofta och hur länge? Ständig uppdatering av siffror på hur många som är smittade och döda är inte så hjälpsamt i längden. När vi är stressade och oroade så kan det lätt bli ett automatiskt beteende. Ta hand om dig och se till att sätta upp lite regler som är hjälpsamma för dig.
  7. Hjälp andra utan att tömma dig själv på energi. Den här kan var lite klurig. Det är lätt att glömma bort sig själv mitt i allt. Men det är trots allt så att du behöver ta hand om dig själv för att kunna hjälpa andra. Så känn efter vad du behöver. Här är din egna checklista ett bra sätt att komma ihåg att ge dig själv det du behöver för att må bra i längden.
  8. När allt känns skit ändå… För där hamnar vi ju lätt emellanåt. Försök att fånga upp dig själv i den stunden. Ta några djupa andetag och ställ dig sen frågan ”Vad behöver jag just nu” och våga lyssna. Det är okej att ta hand om dig själv. 

Artikeln i sin helhet finner du här.