Hur påverkas vi av distansering och ovisshet?

Jag vill tipsa dig om en artikel jag läst. Per Johnsson, leg. psykolog och lektor vid Lunds universitet, sätter ord på så mycket som jag har funderat på under den senaste tiden. I en artikel på hemsidan Vetenskap & hälsa skriver han bland annat om just det som är en av våra stora utmaningar idag med social distansering.

Han skriver: ”Vi är sociala varelser och i kriser har vi en tendens att ty oss till varandra, att vara nära. Men den här krisen tvingar oss att göra precis tvärtom, att hålla fysisk distans.” 

Ovissheten påverkar oss

Han skriver även om hur det påverkar oss att inte veta hur länge det här ska pågå. ”Ovissheten, att inte veta hur länge som vi kommer att behöva leva med olika restriktioner, påverkar oss negativt. Vi har mycket lättare att uthärda svårigheter om vi vet att det finns ett slut. Tydliga gränser underlättar och hoppet spelar en viktig roll.”

Jag tänker att det är så viktigt för oss att förstå hur vi människor fungerar och vad vi behöver för att må bra. Det är hjälpsamt för oss att förstå att det är naturligt att känna att det här är utmanande på många olika sätt och att vi delar de här känslorna med varandra. 

Han skriver också om hur vi påverkas av att inte känna att vi har kontroll och kommer med några konkreta tips för oss. 

Känslan av kontroll

”Känslan av kontroll är oerhört viktig för oss människor och den här pandemin är något av det mest okontrollerbara som vi har upplevt på väldigt länge. Om vi inte kan kontrollera viruset behöver vi skaffa oss kontroll på annat sätt.” 

”Rutiner hjälper alltid när inget annat går att kontrollera. Skaffa så många rutiner som möjligt och håll fast vid dem.”

Läs hela artikeln på ”Vetenskap & hälsa” här.

Ta hand om dig – Känn efter vad som är hjälpsamt för dig och kom ihåg att var varsam med dig själv när du har det kämpigt. Påminn dig om att du inte är ensam, att det är mänskligt att känna som du gör.

Stödjande samtal

Känner du att du skulle vilja ha stöd i att hitta hjälpsamma rutiner och förhållningssätt för att må bra så är du varmt välkommen att kontakta mig. Jag erbjuder stödjande samtal och även individuell handledning inom mindfulness. Vi kan ses digitalt om du vill. Läs mer under fliken ”Mina tjänster / Stödjande samtal” om du vill veta mer.