Hjärnfonden – föreläsning stress förr och nu

Här kan du lära dig mer om hur stress påverkar vår hjärna och varför effekterna blir som dom blir. 

  • Kanske kan du som har blivit sjuk av stress få en förklaring till varför det påverkat dig som det gjort i vardagen. 
  • Kanske kan du som är nära en person som mår dåligt få en inblick i vad hen upplever. 
  • Och för dig som vet att du fått för lite återhämtning och har upplevt varningssignaler kanske det här kan förklara vikten av att ta signalerna på allvar. 

Jag vill varmt rekommendera den här föreläsningen (ca 30 min) av Marie Åsberg, psykiatriker och seniorprofessor på Karolinska Institutet som talar om utmattningssyndrom som är ett stort folkhälsoproblem idag.

Marie talar om att stress är något väldigt bra i grunden och den kan ge oss möjligheter till stordåd och kan till och med vara livräddande. Men den kan också göra oss sjuka om situationen överstiger våra resurser och när vi inte får tillräckligt med återhämtning.

Många gånger är det vår arbetssituation som leder till att vi blir sjuka av stress men arbetet kan också vara ett skydd mot stress om jobbet ger en så kallad existentiell hälsa. Vilket betyder att: 

  • arbetet känns meningsfullt 
  • är självbestämmande i vissa mått
  • att man känner en känsla av samhörighet med dom man arbetar med
  • att man känner ett visst mått av värdighet 

Vägen tillbaka efter en utmattning kan vara lång och det har genomförts många olika studier för att hitta sätt för effektiv rehabilitering (hon har själv varit delaktig i ett flertal) men det visar sig att det är mycket svårt. Men hon konstaterar också att det finns mycket vi kan göra förebyggande. 

Det är svårt att att stanna upp mitt i all hast och alla måsten och samtidigt försöka få till återhämtning ”mitt i allt”. Men det finns saker som du kan göra för att få till en bättre balans i vardagen. 

Jag erbjuder stödjande samtal för stresshantering. I samtalet hjälper jag dig att reflektera över hur din situation ser ut och tillsammans hittar vi strategier som passar dig. Antalet samtal bestämmer du själv och vi kan ses både genom videosamtal och på min mottagning i Malmö. Här kan du läsa mer om stödjande samtal.

Ett sätt till effektiv återhämtning kan vara att använda sig av olika övningar som andningsövning eller kroppsskanning. Här hittar du några övningar om du vill prova. 

Ta väl hand om dig!